Kreditni rejting BiH ostaje isti

Bez autora
Feb 19 2012

Kreditni rejting BiH neće biti popravljen u skorije vrijeme, uprkos tome što su domaće vlasti učinile nekoliko pozitivnih koraka. Napredak BiH moguć je samo ako bude usvojen globalni fiskalni okvir za period 2012/2014. godina i budžet za ovu godinu te ako se politička situacija dodatno stabilizuje i pokrenu masovniji javni radovi. To što su usvojeni budžet za 2011. godinu te zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva biće dovoljno tek da BiH zadrži trenutni kreditni rejting. Standard&Poor's prošle je godine snizio kreditni rejting BiH sa "B plus" na "B", a BiH je stavljena na posmatranje sa mogućnošću daljeg sniženja rejtinga. Najveći problem bilo je neformiranje Vijeća ministara i neusvajanje budžeta za prošlu godinu, a s obzirom da je ovo riješeno, kreditni rejting BiH vjerovatno će se stabilizovati na sadašnjem nivou.

Kreditni rejting BiH ostaje istiKreditni rejting BiH neće biti popravljen u skorije vrijeme, uprkos tome što su domaće vlasti učinile nekoliko pozitivnih koraka.

Pozivajući se na vodeću agenciju za kreditne rejtinge Standard&Poor's Dnevni avaz piše da je napredak BiH moguć samo ako bude usvojen globalni fiskalni okvir za period 2012/2014. godina i budžet za ovu godinu te ako se politička situacija dodatno stabilizuje i pokrenu masovniji javni radovi.

To što su usvojeni budžet za 2011. godinu te zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva biće dovoljno tek da BiH zadrži trenutni kreditni rejting.

Standard&Poor's prošle je godine snizio kreditni rejting BiH sa "B plus" na "B", a BiH je stavljena na posmatranje sa mogućnošću daljeg sniženja rejtinga.

Najveći problem bilo je neformiranje Vijeća ministara i neusvajanje budžeta za prošlu godinu, a s obzirom da je ovo riješeno, kreditni rejting BiH vjerovatno će se stabilizovati na sadašnjem nivou, rečeno je iz Standard&Poors'a.

Isti kreditni rejting kao BiH imaju Kambodža, Gana i Honduras.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik